Keresés ebben a blogban

2013. január 14., hétfő

Mi fán terem a konfliktus?




A konfliktus szó a latin „configere” szóból származik, amelynek jelentése összeütközni, egymásnak ütődni. Friedrich Glasl német konfliktuskutató definíciója szerint a konfliktus egy interakció, melyben az egymástól bizonyos mértékig érzelmileg vagy hierarchikus értelemben függő felek között összeegyeztethetetlenség mutatkozik, és azt egyikük vagy mindketten sérelemként élik át. Akkor keletkezik, ha egyik vagy mindkét fél kívánságai, elvárásai, és igényei, valamint a megélt valóság között eltérés mutatkozik, és az a konfliktus elszenvedőjét érzelmileg kellemetlenül érinti, önértékelését negatívan befolyásolja, illetve a számára fontos értékeket veszélyezteti.


A konfliktus tehát szubjektív veszteségről, érzésekről és hiedelmekről szól. Ez nagyon fontos, hiszen emiatt mélyülnek el és válnak egyre nehezebben feloldhatóvá az elmérgesedett helyzetek. Nem a tényekre reagálunk, az mozgat bennünket, ami belső világunkban történik. A konfliktus elmélyülésével egyre inkább csak magunkat és saját sérelmeinket látjuk, a másikat nem vagy egyre kevésbé. Alárendelődünk a másik fél akaratának, vagy piszkálódunk és sértegetjük a másikat.

A konfliktusok oka sokféle lehet. Lehetséges, hogy ugyanazt akarjuk, de másképpen, eltérő céljaink vagy értékeink vannak, nem fogadjuk el a másikat, esetleg ellenszenvesnek találjuk. Az is lehet, hogy különböző érdekek hajtanak bennünket, pozícióért harcolunk, vagy teljesen ellentétes, illetve eltérő információ áll a rendelkezésünkre egy adott helyzettel kapcsolatban. A csoportosítások lehetősége szinte végtelen. A lényeg azonban mindig ugyanaz: a konfliktus mögött általában nyertes-vesztes játszma húzódik, ami óhatatlanul áldozatért kiállt.

SZÁNDÉK és CÉL a konfliktusokban:

Derítse ki, mi a másik fél valódi szándéka! Ha nyilvánvaló, mi motiválja konfliktus partnerét, könnyebb olyan alternatívát találni, amely mindkét fél számára elfogadható. Ha például egy almánk van, és ketten akarunk enni belőle, derítsük ki, mire tart igényt a másik! Ki tudja? Lehet, hogy csak a héját szeretné, a húsát szívesen meghagyja nekünk.

Előfordulhat, hogy agresszív féllel vagy manipulátorral akad dolga, akit csak az érdekel, hogy övé legyen az utolsó szó, és mindenáron megtartsa domináns pozícióját. Az ész érvek ebben az esetben ritkán hatásosak. Azonban ne feledje! Sok lúd disznót győz! Ne adja fel saját törekvéseit! Tartsa szem előtt az ön által is vállalható, működő kompromisszumok kialakítását. Csak annyit engedjen, amennyit a helyzet megkíván, semmiképpen se hozza a másikat kisemmizett, vesztes helyzetbe, és összpontosítson a saját maga által kitűzött cél elérésére!

ETS.

Forrás:
Thomas Schmidt: Konfliktuskezelési tréninggyakorlatok, Z-Press Kiadó, 2009
Helga Rody: Dealing with conflict and confrontation, audio guide



Kérdés az olvasóhoz:


Milyen visszatérő konfliktusok okoznak problémát az életében?




Egyéni és párkapcsolati tanácsadás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése