Keresés ebben a blogban

2013. május 11., szombat

Az egész az én hibám? – Hűtlenség és téveszmés féltékenység új megvilágításban





Amíg féltékenység kezelésében alkalmazott pszichológiai irányzatok közül a pszichodinamikai megközelítés a féltékenység egyéni élettörténetben fellelhető okaira összpontosít, addig a rendszerszemlélet a féltékenységet a házaspár közös problémájaként kezeli. Azt kutatja, mi hozza létre és mi tartja fenn a kapcsolatban a téveszmés féltékenység fantáziáit vagy a hűtlenséget. A párterápia során a féltékenység kezelésének egyik fontos fókusza, hogy a féltékenységet, vagy a hűtlenséget a kommunikáció sikertelen formájának tekintjük. Arra keressük a választ, mi a háttérben rejlő üzenet, amit a pár tagjai korábban nem tudtak tisztázni vagy felvállalni egymás előtt.

A felek olyan érzéseket rejtegetnek, titkolnak, amit korábban nem sikerült a partnerrel megosztani vagy a kísérlet kudarcba fulladt. Később a hűtlenség okozta fájdalom, vagy a megcsalástól való félelem, az alaptalan gyanúsítgatások gyötrelmei és a másik fél elzárkózása komoly gátjává válik, hogy a hűtlenséghez és a kapcsolati problémákhoz vezető útról és a valódi okokról őszintén lehessen beszélni. A viszony és a téveszmés fantáziák sok esetben menekülés a valódi párkapcsolati problémák és a tudattalan fájdalmak elől, utóbbinak az élettörténet korábbi szakaszaiban keresendő a gyökere.

Mindenkét félnek megvan a maga szerepe a folyamatban, és a pár mindkét tagjának változtatásra van szüksége. Ha sikerül tisztázni a hűtlenség, és az alaptalan féltékenység szerepét a kapcsolat történetében, és a felek nyíltan tudnak beszélni az afférról, és érzéseikről, amit a másik képes meghallgatni, megérteni és elfogadni, nagy megkönnyebbülés és felszabadulás érzés váltja fel a komor és nyomasztó kapcsolati hangulatot. Ekkor azonban még mindig hátravan a bizalom helyreállításának feladata, és a kapcsolat megújítása, ami aztán elvezethet a vágyott kapcsolati egyensúly helyreállításához.

Kérdés lehet továbbá, hogy mi a nem féltékeny fél viselkedésében, ami megerősíti a másik féltékenységét? Mi vezetett a téveszmés féltékenység, vagy hűtlenség kialakulásához és ki hogyan reagál a fennálló helyzetre? Bármilyen meglepően hangzik, bizonyos esetekben a téveszmés féltékenységgel üldözött ártatlan félnek is meglehet a maga tudattalan oka, hogy fenntartsa a másik viselkedését. A féltékenység és hűtlenség miatt megrekedt kapcsolatban a felek kerülő utakon járnak. Valójában elterelik a figyelmet az igazi problémáról, amelyet vagy ők maguk sem tudatosítottak még vagy nehezükre esik megfogalmazni és felvállalni azt a másik előtt. Megvannak tehát a téveszmés féltékenység és a hűtlenség egyéni okai is, amelyek feltárása és gyógyítása elengedhetetlen fontosságú, ám a rosszul rögzült kommunikációs szokások és reakciók megváltoztatásában, valamint a bizalom helyreállításában mindkét félnek fontos segítő szerepe van.

ETS.

Ajánlott irodalom: Ayala Malach Pines: A féltékenység – Okok, tünetek, gyógymódok, Fiste-Saxum, 2000





Kérdés az olvasóhoz:


Mi a szerepe a féltékenységnek párkapcsolatában?



Egyéni és párkapcsolati tanácsadás



1 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó írás, igencsak mélyre hatoló.

    Egész képet kapunk általa a féltékenységről.

    VálaszTörlés